ריאיון עם בלה מרדכייב, מפתחת COBOL

בלה, מפתחת COBOL ב-UCL משתפת אותנו במסע המקצועי שלה -
מהבחירה הראשונית בתחום התכנות ועד האתגרים היומיומיים והסיפוק שהיא חווה בעבודתה.

הראיון מציע הצצה מרתקת לעולם הייחודי של מערכות Legacy, ומדגיש את החשיבות של COBOL בתעשייה הפיננסית גם בעידן הדיגיטלי.

איך התחלת לעבוד בתחום הפיתוח, ומדוע בחרת דווקא ב- COBOL?
ב-1996 התקבלתי ללימודי מדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן. לקראת סיום הלימודים התחלתי לעבוד באמדוקס, בשפת  C. כשהילד השני שלי נולד, החלטתי לעזוב והתחלתי לחפש עבודה ב-C. הבנתי שאין הרבה היצע, אבל יש הרבה משרות פיתוחCOBOL. בהתחלה אמרו לי שזו 'שפה מתה' וישנה, והאמנתי להם, אבל בסוף החלטתי לנסות.
ישבתי עם חברה שהסבירה לי את הפקודות, וראיתי ש- COBOL היא שפה מאוד אינטואיטיבית. אפשר להיכנס לתוכניות COBOL ולהבין אותן בקלות.

מה לדעתך ייחודי בעבודה כמפתחת COBOL לעומת שפות תכנות אחרות?
כאמור, זו שפה אינטואיטיבית וקלילה ללמידה. קל מאוד לבצע בה פעולות חישוביות, ולכן היא מתאימה לגופים פיננסיים גדולים. 
COBOL  יודעת לבצע אינטגרציות עם העולם הפתוח המודרני. כל הלוגיקה שנעשית ב-COBOL יכולה לצאת לעולם הפתוח וCOBOL נשארת לפעול מאחורי הקלעים.

בכל הגופים הפיננסיים הגדולים בארץ, הלוגיקה העיקרית נעשית ב COBOL . המידע שאנחנו רואים במערכות הבנקאיות נשלף מבסיסי נתונים על ידי COBOL, אשר מבצעת את הפעולות החישוביות ומעבירה את התוצאות. התוצאה המוצגת על המסך מגיעה בעקבות עבודת החישוב של  COBOL.
אמנם מסכי אמולציה של COBOL הם די ישנים, אבל כדי להציג את הנתונים בצורה יפה משתמשים בשפות כמו Java בפרונט. לא לומדים COBOL באוניברסיטאות אלא שפות מתקדמות אחרות, אבל הן לא נותנות מענה לחישובים המורכבים כפי שה- COBOL יכולה.

באיזה אתגר מקצועי נתקלת ואיך התמודדת איתו?
תכנות זה אתגר. שפות העולם הפתוח קלות יותר לתכנות כי יש בהן פונקציות מוכנות, אבל ב-COBOL  כותבים הכול מאפס. כל אתגר דורש יצירת לוגיקה חדשה וחשיבה מעמיקה. בגלל שהתוכנה יותר ותיקה, כל שינוי בה דורש לוודא שלא יפגע בפונקציונליות אחרת.
בנוסף, הרגולציה משתנה כל הזמן ומוסיפה פיצ'רים חדשים, וזה דורש מאיתנו להתאים את התוכנה לעבודה החדשה.

מה המשמעות של עבודה במערכת כה ותיקה כמו COBOL במערכות של בנק?
בבנק יש עבודה עם כסף, וצריך מאוד להיזהר – אסור לטעות. בגלל שהמערכת ותיקה, זה דורש מאיתנו להיות מאוד מדויקים וזהירים.

איך העבודה עם UCL?
יש  קשר  שוטף  עם  החברה, מבקרים אותנו לעיתים קרובות ומתעניינים מה אנחנו צריכים. אני מאוד מרוצה מהחברה. היא אנושית ומקצועית ותמיד נותנת הרגשה שיש למי לפנות ומי שעוזר. כשאני צריכה משהו, יש לי תמיד כתובת ב UCL לפנות אליה.

איך נראה יום עבודה טיפוסי שלך? יש חלקים שאת נהנית מהם במיוחד?
היום ברוב החברות בארץ עובדים בשיטת  Agile. יש מערכת שבה משתקפת העבודה של כל אחד בצוות, והיא מודדת את ההתקדמות שלנו. כמעט כל יום יש לנו פגישת דיילי. כולנו מתאספים, וכל אחד מספר מה עשה, איך התקדם ובמה הוא תקוע. כך אנחנו פותרים בעיות וממשיכים להתקדם.
עובדים עם כלי  Jira, שמאפשר לנו לראות את התקדמות המשימות.

אם אני נתקעת במשהו, אני יכולה לפנות לראש הצוות או לקולגות שלי. העבודה מאוד אינטנסיבית, אבל יש גם שיתוף פעולה מצוין בצוות.

מה גורם לך להרגיש סיפוק בעבודה?
אני מאוד אוהבת את המקצוע שלי. לראות תוכנה שכתבתי עובדת ו"מביאה תוצאות יפות" זה נותן לי המון סיפוק. האנשים שאיתם אני עובדת מאוד נחמדים, ויש הרבה אינטראקציה נעימה. אין תחושה של הבדל בין עובדי הלקוח לבין עובדי UCL, וזה נותן תחושת שייכות לשני המקומות.

ספרי על רגע בלתי נשכח מהקריירה שלך?
בעבר עבדתי 13 שנה בגוף פיננסי גדול, אשר באחת המערכות הגדולות ניסו לעבור מCOBOL  ל-Java אבל אחרי שנתיים הפרויקט קרס והבינו שזה לא עובד וחזרו לCOBOL  כי ה java לא היתה מסוגלת לעשות את כל מה שניתן ב COBOL. אז לבסוף הוחלט להשאיר את המערכת בשפת COBOL, אבל לאפיין אותה מחדש ולראות איך ניתן לשפר. זה היה פרויקט לחוץ בזמנים, אבל גם מאוד מאתגר ומעניין לנתח מערכת שלמה ולכתוב אותה הרבה יותר טוב. אני הייתי בצוות שכתב את המערכת מחדש, והצלחנו לשפר אותה משמעותית. כמו פרח סגור שנפתח, עלה אחר עלה, ולאט לאט רואים בעיניים איך הכל נראה טוב ומתחיל לעבוד. עד היום משתמשים במערכת הזאת, וזה היה אתגר שהביא לי המון סיפוק.

מה היית מייעצת למפתחים צעירים ששוקלים להיכנס לעולם של מערכות  Legacy ?

אני רואה עוד הרבה שנים של COBOL לפנינו, אבל חסרים אנשים בתחום. מי שרוצה תמיד להיות מבוקש – כדאי לו ללמוד COBOL. זו שפה מעניינת עם יכולות רבות.

אלו כישורים רכים לדעתך הכי עוזרים לך להצליח בעבודה היומיומית?

קודם כל צריך להיות בן אדם. יחסי אנוש הם מאוד חשובים בכל מקום עבודה. קודם כל צריך להיות אנושי, אחר כך מקצוען, ולהמשיך להתפתח כל הזמן.

אם היית יכולה לתת לעצמך טיפ בתחילת הקריירה שלך, מה הוא היה?

הייתה תקופה שחששתי להיכנס לCOBOL . בדיעבד הייתי אומרת לעצמי: אל תשפטי מראש, לא לשלול אופציות ולא  לפחד להתנסות. הזדמנויות נופלות עלינו, והן לא תמיד ברורות בהתחלה.

מילות סיכום?
COBOL היא שפה ותיקה ואינטואיטיבית שהתפתחה לאורך השנים. היא לא נשארה באותו מקום שבו התחילה, נוספו לה פיצ'רים חדשים ושימושיים שחשוב ללמוד אותם כדי להפיק ממנה את המיטב. אני יכולה להגיד שאני באמת אוהבת את המקצוע שלי. בזמן הלימודים באוניברסיטה הכל נלמד בתיאוריה, אבל כשהתחלתי לעבוד התחלתי להבין שזה מה שאני אוהבת, אז אני ממליצה לכולם לא לחשוש ולהתנסות.

הראיון עם בלה הוא תזכורת לכולנו שמה שנראה מיושן על פני השטח יכול להפתיע ביכולותיו.
COBOL אולי שפה ותיקה, אבל עם כל פרויקט מוצלח וכל אתגר מקצועי היא מוכיחה שהיא כאן כדי להישאר.
למפתחים הצעירים שביניכם – אל תחששו לנסות, ללמוד ולהעז. מי יודע? אולי תגלו שבדיוק שם מחכה לכם קריירה פורצת דרך.

אם גם אתם מעוניינים להוביל פרויקטים ב-COBOL – אנחנו מחפשים אתכם!

שיתוף הכתבה