מאחורי הקלעים של ניתוח מערכות

לרגל שבוע 'מנתחי מערכות' ב-UCL, ערכנו ריאיון מיוחד עם אהרן טוקר, מנתח מערכות דיגיטל שעובד עם צוותי הפיתוח של לקוח גדול שלנו בתחום הפיננסי, בפרויקטים מורכבים בעולמות הביטוח והדיגיטל.
אהרון שיתף אותנו במסלול המקצועי שלו, באתגרים היום-יומיים של התפקיד, ובתובנות החשובות למי ששוקלים להיכנס לעולם ניתוח המערכות. הריאיון איתו ייתן לכם הצצה מעמיקה לאופי התפקיד, לשילוב הייחודי בין כישורים טכניים ועסקיים ולתרומה הרבה שניתן לייצר בארגונים גדולים בעזרת ניתוח מערכות.

 

אהרן, ספר לנו קצת על הרקע המקצועי שלך, איך הגעת להיות מנתח מערכות?

"הייתי תוכניתן בצבא, מתכנת בחיל האוויר, בוגר ממר"ם, עשיתי תואר במדעי המחשב, ומתוקף העבודה בצבא לקראת סוף השירות גם עסקתי בניתוח מערכת. בגלל שהייתי יחסית ותיק ועם ניסיון פשוט נכנסתי לזה בלי שלמדתי משהו ספציפי. מתוך ההיכרות והיכולות האישיות שלי של אנליזה התחלתי לעסוק בזה. משם המשכתי למשרה שעסקה באותו עולם תוכן והייתי אחראי בה רק על הניתוח מערכת. בתקופת הקורונה החטיבה שבה עבדתי נסגרה וחיפשתי כיוונים אחרים, ואני כבר שנתיים וחצי עובד ב UCL בכמנתח מערכות דיגיטל."

ספר לי קצת על אופי התפקיד.

"ניתוח מערכות בד"כ בא לידי ביטוי בארגונים גדולים, שבהם החומר המקצועי מצריך גישור בינו לבין העולם הטכני.

מנתח מערכות מהווה לשון מאזניים בין הצורך העסקי, הלקוח (או מי שמגדיר דרישה עסקית מטעמו) לבין גופי הפיתוח שמעדיפים להתמקד בפתרונות טכנולוגיים טהורים.

נדרשות יכולות בשני העולמות – רצוי שתהיה הבנה עסקית טובה, נדרש לצלול ולהבין את הצרכים העסקיים של הלקוח, להבין את היכולות הטכניות של מה ניתן לבצע, מהם גבולות הגזרה של הפיתוח, ובשונה ממנהל פרויקטים שתפקידו להביא את האנשים לשולחן, מנהל מערכות אחראי על כך שאחרי שהאנשים כבר הגיעו לשולחן, לגשר בין הצורך העסקי לבין מה שבסוף מפתחים ולכתוב מסמך ניתוח שמגדיר את התהליך וכל השלבים.

ככל שבחברה העולם העסקי רחוק יותר מעולם הפיתוח, קרי מנגנונים מורכבים יותר, למשל בתחום הביטוח שבו התחום העסקי מאוד מורכב וגם בתוך החברה כל גוף עובד כחברה פנימית בפני עצמו, צריך יותר לגשר בין כולם. המנתח אחראי ללוות את כל התהליך מקצה לקצה, כבר מההתחלה, דרך תמיכה בתהליך הפיתוח ועד ליווי הבדיקות.

התפקיד מאוד דינאמי ובכל חברה מותאם לצרכים שלה ולמתודולוגיית העבודה שלה. למשל יש חברות שעובדות במתודולוגיית waterfall, אבל בצבא עבדתי בניתוח מערכת במתודולוגיית agile, והעבודה כללה בעיקר שימוש בכלים אוטומטיים ליצירת אוטומצית קוד ומימוש של הקוד.

במקום הבא התפקיד שלי התמקד יותר בפן העסקי של מסמכים, מצגות, תמחורים, ובתפקיד שלאחר מכן התפקיד שלי היה PO, שאיחד את הכובע של מנתח מערכות ביחד עם מנהל פרויקט. זה שילוב טוב כשתכולות הפרויקט יחסית רזות, ואז אפשר לנהל גם את האנשים שרלוונטיים למשימה וגם לתכנן את הפתרון.

בעבודה הנוכחית שלי זה שונה, מכיוון שניתוח המערכת הוא מאוד מורכב ויש עבודה על כמה פרויקטים במקביל ולכן לא ניתן לנהל גם את האנשים בנוסף לניתוח המערכת. לכן בכל חברה התפקיד מקבל גוון שונה.

מבחינת תוצרים, כמעט תמיד יש מסמך ניתוח, או יוזר סטורי, או איזשהו אלמנט ניתוחי מחקרי שמתחבר לדרישה העסקית, אבל היקף האחריות משתנה לפי צרכי כל חברה."

מה הוביל אותך לבחור דווקא בקריירה של מנתח מערכות?

"אחרי הצבא נשארתי בעולמות התוכן של הפיתוח. יצא לי להיות בשני הכובעים של פיתוח וניתוח, ולכל אחד מהם יש את היתרונות והחסרונות שלו. בפיתוח יש עבודה על חלקים מהקוד שהם יותר או פחות מעניינים, וחלקים מהקוד שהם יותר מאתגרים, אבל בסוף בפיתוח יש בעיקר קוד. בניתוח מערכות מסכלים על דברים יותר ב-high level , ומתייחסים לאלמנטים המעניינים במערכת. מצד שני, בניתוח מערכת יש הרבה מסמכים, בירוקרטיה, פגישות… אז בסופו של דבר יש טרייד אוף, יש יתרונות וחסרונות, ולכל אחד יש את מה שיותר מתחבר ומתאים עבורו."

איך נראה יום טיפוסי בתפקיד שלך?

"מתחילים את הבוקר בפגישות, אם יש לי משימות עבודה שאני צריך לכתוב עם אילוצי זמן, לפעמים אני נועל לעצמי שעות ביומן לעבודה עצמאית שלי. יש פגישות עם הקראות של דרישות עסקיות של פרויקטים חדשים, ישיבות עם גורמים אחרים שצריכים לצרוך או לספק שירותים. אני מנתח מערכות דיגיטל, זה אומר שאני נמצא ב-level שהוא מעל מערכות הליבה, ואני למעשה צרכן שירותים שלהן. אז לפעמים צריך לעבוד מולם ולייצר שירותים חדשים, אינטגרציות, תכנון של בסיסי הנתונים וכתיבת דרישות."

מהם האתגרים הכי משמעותיים בעבודתך היומיומית?

"בעיקר עמידה בלוחות זמנים. כשיש פרויקטים עם הרבה גורמים בחברה שצריכים להשתתף, אז צריך להסתנכרן ולעשות אינטגרציה מול מספר גורמים – זה מאתגר את לוחות הזמנים. כשיש שילוב של אלמנטים ממחלקות המקבילות למחלקה שלי, צריך לעבוד עם עוד גופים ולהפעיל אנשים שצריכים להקדיש לי מזמנם.

יש גם את לוחות הזמנים של הפיתוח, למשל כשאני עובד מול מחלקה שאצלם משימות הפיתוח מתוכננות כל שלושה חודשים, אם אני צריך מהם שירות עליי לתכנן לפי הלו"ז הזה את המשימות, מכיוון שאם לא אשלב את הדרישה בזמן, זה יפגע בלוחות הזמנים. זה קצת מאתגר ומצריך זיהוי של כל הדברים האלה בשלב מאוד מוקדם של הפרויקט."

אלו כישורים לדעתך הם החשובים ביותר להצלחה בתפקיד?

"זה אולי נשמע כמו קלישאה אבל זה באמת נחוץ – הבנה מערכתית רחבה ואוריינטציה טכנית כדי לתת הנחיות לצוותי פיתוח, לצד הבנה של העולמות העסקיים, ירידה לפרטים, להצליח להגדיר דברים בצורה ברורה ונהירה גם לאנשים שלא מהתחום וחשיבה מסודרת."

ספר על פרויקט מיוחד או רגע משמעותי שזכור לך מהקריירה.

בכל פעם שמשהו עולה לייצור ומקבלים פידבק חיובי זה כמובן נחמד.

לפעמים יש כל מיני הצלחות קטנות, למשל, היה לי פרויקט שדרש אנליזות רציניות על כל התהליכים בדיגיטל, וזה היה פרויקט מורכב, שישבתי בו עם עוד מנתחת מערכות DATA מ-UCL, אני עזרתי לתחקר את הצד של הדיגיטל והיא השלימה את התמונה מהזווית של הDATA , ובסוף הפרויקט הגדול הזה יצא תוצר שאני מקווה שתרם לארגון. לאחרונה פנו אליי שוב מ-DATA לגביי פרויקט אחר שמתחבר לדיגיטל, ובזכות הפרויקט הקודם שנתן לי הבנה מאוד מעמיקה על כל התהליכים שרצים בדיגיטל, הצלחתי לפתור בעיה מורכבת עם סקריפט שכתבתי שעזר מאוד לכמה גורמים. למרות שהיה מדובר בתחומים שלא נוגעים ישירות אליי, היה נחמד לפתור בעיה מורכבת שאם לא הייתי פותר אותה היו נדרשים הרבה משאבים כדי לפתור אותה בצורה אחרת.

גם במהלך השירות הצבאי עסקתי בפרויקטים שיש להם השלכה אמיתית כיום על דברים שקורים במציאות שלנו.

מה העצה שלך לאנשים שרוצים למצוא משרה בתחום?

"התעמקות בנושאים הטכניים יכולה לסייע.

ביום- יום של העבודה רוב הפרויקטים והפתרונות שנדרשים ליישם הם לא מאוד מורכבים ולא פתרונות קסם, אבל בראיונות עבודה בד"כ דווקא כן שואלים את הדברים שיש להם אלמנט טכני, למשל בממשקים, API, שואלים על המקרים היותר מאתגרים, למשל איך תתמודד עם מצבי קיצון, שבהם רקע טכני מאוד מועיל."

מה אתה אוהב לעשות בזמנך הפנוי?

"יש לי הרבה תחביבים – אני משחק כדורסל, יש לי רישיון סקיפר, אני גולש סקי, אני אוהב להתעסק בשוק ההון וללכת לחדר כושר."

 

אנו מודים לאהרון על השיתוף במידע מעורר ההשראה ועל התובנות המעשיות לכל מי שחולם להשתלב בתפקיד מנתח מערכות.

אם גם אתם מעוניינים להוביל פרויקטים דיגיטליים, לגשר בין דרישות עסקיות לבין פתרונות טכנולוגיים ולהיות חלק מצוות מנתחי המערכות המוביל שלנו – אנחנו מחפשים אתכם!
צרו איתנו קשר ממש כאן: https://tinyurl.com/uclgroup

שיתוף הכתבה